Asmat.cz » Cestopisy » Etiopie » Čáp Marabou

Čáp Marabou

Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Ziway. Jih,  Etiopie. Čáp Marabou je jedním z největších létajících ptáků na světě. Větší samci dorůstají až do výšky 1.5 m při váze 9 kg; s rozpětím křídel až 2.9 m. Samičky čápa Marabou jsou obvykle menší. Jsou to mrchožrouti a tak je jejich potravou skoro vše, co je v divočině k dispozici v živé či mrtvé podobě. Marabour rádi hodují na zbytcích kořisti velkých šelem, ale nepohrdnou ani termity, kobylkami, červy, rybami, žábou, vejcikrokodýlů či menšími ptáky. Marabou mají skoro holou hlavu, porostlou jen řídkým černým peřím podobným vlasům, a dlouhý zobák.

Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Awasa. Jih,  Etiopie. Čáp Marabou žije po celé oblasti tropické afriky, v suchých savanách v blízkosti velkých jezer nebo řek, tyto oblasti však opouštějí v období dešťů. Čápi Marabou Marabous také část žijí v blízkosti rybářských vesnic, jatek, a smetišť. Čápi Marabou hnízdí v koloniích, často pohromadě s ostatními mrchožrouty a vodními ptáky. Samičky mají jedno až dvě vejce, na kterých sedí střídavě jak samičky, tak samečci. Čápi Marabou se běžně dožívají až 25 let.

Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Awasa. Jih,  Etiopie. Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Ziway. Jih,  Etiopie. Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Ziway. Jih,  Etiopie. Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Ziway. Jih,  Etiopie. Čáp Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus), jezero Ziway. Jih,  Etiopie.


Fotografie

Související odkazy

Najdete na Asmat.cz

(c) Asmat 2003 - 2014, design by KamData [Privacy]