Expedice OMO 2005 - Etiopie

Blíží se nový rok a my už máme plán, co za cestu v tomto roce podnikneme. Pojedem znovu do Etiopie. Nemám rád vzletná slova a často používaný termín "expedice", ale poprvé bych si ho u naší cesty dovolil použít. Chystáme se do jižní Etiopie do oblasti povodí řeky Omo, která je známá svou etniskou rozmanitostí. Každý kmen v této oblasti je úplně jiný. Krásní Hamarové, nebezpeční Mursi. To je ten kmen, kde se ženy zdobí své rty ohromnými "keramickými" talířky. Nemluví ani jednotným jazykem, každý kmen má jazyk vlastní. Komunikace s nimi rozhodně nebude jednoduchá. Tropická oblast se vším všudy - malárie, moucha tse-tse a bůh ví co ještě. Ani cesta tam není vůbec jednoduchá, hromadnou dopravou skoro neuskutečnitelná (nebo časově velice náročná). Nejjednoduší je pronajmout si jeep. Ale i tak cesta není jednoduchá. Stačí aby trochu zapršelo a ani 4x4 nepomůže. Auto se nám snad podařilo již zařídit. I letenky do Addis Abeby již máme. Etiopské vízum se již v pase také nachystané. Můžeme už tedy vyrazit.

Před samotným výletem na jih ještě zajedeme do města Gonder oslavit Timkat - největší křesťanský svátek, který se v Etiopii slaví. Pak tedy pojedem do oblasti Omo. Při cestě zpět se zastavíme v národním parku Bale Mounatins, který je známý svou endemickou faunou. Návrat do Evropy by se měl uskutečnit přes Sudán. Další ze zemí, kam se běžný turista příliš nevydává.

V cestování nejsme žádní nováčkové, V roce 2004 jsme navštívili Etiopii poprvé a získali kontakty, které budeme potřebovat pro úspěšné zvládnutí této cesty. Doufáme že získané zážitky budeme moct prezentovat na chystané výstavě "Zapomenutá Etiopie", která by měla navázat na úspěšné výstavy uspořádané v roce 2004.

Jestliže Vás naše cesta zaujala, můžete nás podpořit (finančně či umístěním odkazu na náš server, kde budou o expedici informace, či posláním emailu s morální podporou) či se stát jejími sponzory či jen tak nám napsat, co si o tom myslíte či nám poskytnout libovolné informace, které by se nám mohli hodit. Děkujeme. Kontakt >

Související odkazy

(c) Asmat 2003 - 2012, design by KamData [Privacy]